A környék

Buzsáki népművészeti tájház

A buzsáki tájház a Nagyberek népművészetét bemutató állandó kiállítással és a 19. századi falusi élet bemutatásával várja a látogatókat. A századfordulón még szinte az egész falu, szoba-konyha-kamra beosztású, kémény nélküli, nádfedésű házakból állt. Később a házakat modernizálták, kéményt kapott a konyha, így füsttelenné váltak nemcsak a szobák, hanem az egész ház, így még sokáig szolgálta a benne lakó családot. A tájház mára egyedüli képviselője ennek a háztípusnak, ami egykor ezt a vidéket jellemezte.

A századfordulón még szinte az egész falu, szoba-konyha-kamra beosztású, kémény nélküli, nádfedésű házakból állt. Később a házakat modernizálták, kéményt kapott a konyha, így füsttelenné váltak nemcsak a szobák, hanem az egész ház, így még sokáig szolgálta a benne lakó családot. Az épületegyüttes a falu központjában található. A ma már tájházként funkcionáló tömésházat 1977-ben a Siotour Kft. vásárolta meg és átalakította tájházzá, ekkor még többedmagával volt található a faluban. Ma már azonban egyedüli képviselője ennek a háztípusnak, ami egykor ezt a vidéket jellemezte.

A buzsáki tájház a Nagyberek népművészetét bemutató állandó kiállításával és a 19. századi falusi élet bemutatásával várja a látogatókat.

Elérhetőségek: www.buzsak.hu/buzsaki-nepmuveszeti-tajhaz/