A környék

Somogyvár – Kupavár

Koppány herceg vára, Somogyvár, a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. Ma a látogatóközpontban interaktív kiállítás tekinthető meg a somogyvári bencés apátság történetéről és az alapító Szent László királyról.

Szent László király 1091-ben alapította a – romjaiban is lenyűgöző – bencés apátságot, a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívva ide. Ezt követően Somogyváron a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki.

A környék lakói szőlőműves hospesek voltak, akik virágzó gazdálkodást építettek ki. A városiak a településen keresztülvezető hadiutat használva élénk kereskedelmet folytattak, és az itt termelt bor Fehérvárra, Budára és Szegedre is eljutott. A fejlődést segítette a nemzetközi zarándokforgalom, illetve az apátság bencés szerzeteseinek közvetlen kapcsolata a Földközi-tenger melléki Saint-Gilles-i apátsággal.

Somogyvár ötszáz éven át az országrész szellemi és közigazgatási központja volt. A Szent István és Szent László korából örökölt országos politika Somogyvárt – mai fogalmaink szerint – fél országrészt irányító megyeközponttá tette.

1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását és a munkálatok közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt.

Elérhetőségek: www.somogyvar.hu/kupavar